Bedragare på nätet använder sig väldigt ofta av skrämseltaktik och det är ett av de sätt som faktiskt fungerar. De skickar ut varningar om ett antal olika saker, och ofta handlar det om att ditt konto är spärrat och om du inte agerar så kommer det att tas bort.
Exempelvis kan det vara ditt mailkonto, ditt Google Photo-konto, ditt Netflix-konto eller något liknande. Varningarna som kommer är ofta välkonstruerade och även om de ibland har lite dåligt språk så är de ändå så pass bra att det inte är konstigt att många går på dem.
De är också gjorda med någon form av tidspress. Som i exemplet nedan, som för övrigt är ganska dåligt konstruerat. I det här exemplet kommer kontot tas bort inom 48 timmar.
Det är naturligt att gå på de här varningarna och klicka på länkarna. Men det allra bästa du kan göra är att ta det lugnt. Ha is i magen och ta en titt på länkarna genom att ”sväva” med muspekaren ovanför länken de vill att du ska klicka på.
I fallet ovan kommer knappen ”Sök efter virus” gå till en väldigt underlig domän, och inte till Yahoo. Klickar man på den kommer man troligen till en sida där man ska ”logga in” eller så försöker de sprida virus direkt.
Du kan alltid granska innehållet väldigt kritiskt. Exempelvis som i bilden ovan, har du inte skickat en massa konstiga mail till andra så har du absolut inget att vara orolig för. Konton tas sällan bort helt och hållet, åtminstone inte av de väletablerade tjänsterna, och de skickar inte heller varningar på det här sättet.
En annan typ av varning som kommer är från myndigheterna. Exempelvis polisen eller Skatteverket. De kan rentav vara konstruerade så att de är ”underskrivna” av en verklig person. I de här fallen handlar varningen oftast om att du ska ha begått någon sorts brott och att de vill ha in dina synpunkter. Som du säkert redan vet så jobbar inte vare sig polisen eller Skatteverket på det sättet.
Samma sak gäller givetvis där – har du inte begått det brott du anklagas för kan du tryggt ignorera uppmaningen. Skulle du ha begått brottet så ska du ändå inte klicka på några länkar. Då är det bättre att du går och anmäler dig själv, för brott ska du förstås inte begå.
Till sist, sunt förnuft klarar man sig långt på och det är alltid bra att hålla sig lugn. Ta det säkra före det osäkra, fråga någon annan om du inte är helt säker på det är för varning du har fått. Klicka helt enkelt aldrig på okända länkar.
Gillade du det här säkerhetstipset? Missa inte kommande – skriv upp dig på min e-postlista och få senaste nytt i din inbox varje fredag morgon.