Alla som följer mig vet hur mycket jag brukar varna för riskerna med AI. För författare kan det förstås finnas fördelar med att använda så kallad generativ AI, som exempelvis Chat GPT. Men det finns även nackdelar och det kan vara svårt att veta hur man ska tänka.
Därför tänkte jag lista lite för- och nackdelar med att som författare använda generativ AI. Här är några saker att fundera över:
Fördelar
1. Snabbare idéutveckling
AI kan generera textförslag, brainstorma idéer och hjälpa till att övervinna skrivkramp. Behöver du en ny twist i handlingen eller förslag på karaktärsnamn? AI kan ge inspiration på sekunder.
2. Effektiv research
Istället för att gräva igenom otaliga artiklar kan AI sammanfatta information snabbt. Författare kan därmed spara tid och fokusera på skrivandet.
3. Språklig och stilistisk förbättring
AI kan fungera som en redaktör och ge förslag på att förbättra flyt, grammatik och ordval. Den kan även hjälpa till att anpassa tonen efter genren.
4. Experiment med olika berättarstilar
Vill du skriva som Hemingway? Eller skapa en berättelse i Lovecraft-stil? AI kan hjälpa till att efterlikna olika sätt att skriva, vilket kan vara en bra övning eller inspirationskälla.
5. Produktivitet och skalbarhet
Författare som skriver serier eller content på hög nivå (bloggar, marknadsföring, facklitteratur) kan effektivisera processen genom att låta AI assistera med utkast och struktur.
Nackdelar
1. Risk för homogenisering
Eftersom AI tränas på befintlig text kan den tendera att återanvända liknande uttryck och strukturer. Det kan leda till mindre originella texter om författaren förlitar sig för mycket på AI.
2. Begränsad kreativitet
AI kan kombinera idéer men har ingen egen fantasi eller verklig kreativ insikt. Den saknar mänskliga erfarenheter, känslor och det intuitiva ”subtext-tänket” som en skicklig författare har.
3. Etiska och juridiska frågor
Vem äger texten? Om AI genererar en berättelse, kan den då betraktas som unik? Dessutom kan AI ibland oavsiktligt plagiera eller härma befintligt material för mycket.
4. Risk för beroende
Om en författare förlitar sig för mycket på AI kan den egna skrivförmågan och kreativa processen försvagas. AI bör vara ett verktyg, inte en krycka.
5. Känslomässig distans
AI kan skriva korrekt och sammanhängande, men det är svårare att skapa riktigt djupa känslomässiga scener och autentiska mänskliga relationer. Mycket av skrivandets kraft kommer från egna upplevelser och empati – något AI saknar.
Slutsats
Generativ AI är ett kraftfullt verktyg som kan hjälpa författare att skriva snabbare, få inspiration och redigera mer effektivt. Men det kräver ett medvetet användande för att inte hämma kreativiteten eller leda till generiska berättelser. Den bästa metoden är sannolikt att använda AI som en assistent – men låta det mänskliga berättandet styra.
Som en liten tvist på den här artikeln kan jag till sist berätta att för- och nackdelarna listades av Chat GPT när jag ställde frågan om vilka för- och nackdelar som generativ AI kan ha för en författare. Som du ser lyckades den rätt bra …
Hur gör du som är författare? Använder du dig av AI? Jag gör det inte annat än för vissa artiklar och för att pröva vissa idéer, som dock inte har med skrivandet att göra.