Går det att skriva en bok på en månad? Ja, jag har gjort det, och även om jag inte har samma höga tempo just nu så är jag övertygad om att jag kan göra det igen. Det handlar egentligen bara om två saker.
Dels är det disciplin att sätta sig ner och skriva, dels handlar det om att eliminera alla andra distraktioner. Idag är det oerhört lätt att dras till all typ av underhållning som finns tillgänglig med bara ett klick, men oavsett vad du gillar att göra så gäller det att plocka bort alla distraktioner.
Sedan är det ”bara” att sätta sig och skriva. Se till att ha ett dagligt mål. Lite beroende på vad det är du skriver och vilken längd du siktar på så delar du målet i trettio. En bok på 90 000 ord behöver med andra ord ett dagligt beting på 3 000 ord. Det är inte omöjligt, men det kräver några timmars arbete och framför allt disciplinen.
Jag ser till att ha ett Excel-ark som jag kallar för ”skrivmaraton”. Där loggar jag mina mål och min dagliga prestation, vilket gör att jag enkelt kan se om jag håller tempot. Dagar där jag skriver färre ord rödmarkerar jag och ser till att skriva lite fler ord nästa dag. I praktiken är det omöjligt att hålla betinget varje dag eftersom det alltid händer något i livet (som en spontan dag på Liseberg med femkamp).
Hur gör man då för att hålla disciplinen uppe? Det har jag skrivit om här, men i korthet handlar det om att faktiskt bestämma sig för målet man vill uppnå. Prioritera skrivandet och gör det före allt annat du vill göra.
Sedan kan man alltid fundera på om det finns något egenvärde i att skriva böcker snabbt. För min del handlar det inte om att jag vill ha ut böckerna snabbt, det handlar mycket mer om att jag har så många berättelser att berätta. Dessutom vet jag ju att det finns en del av mina trogna läsare som gärna vill läsa nästa del.
Och på tal om nästa del så är Wonderland, del två i röda grevarna-serien, just nu hos redaktören. Förhoppningsvis kommer Wonderland under 2024.
Gillade du inlägget? Missa inte kommande – skriv upp dig på nyhetsbrevet: