För alla som skriver och vill ge ut en bok, men även för oss som gett ut många böcker, finns det förstås ett värde i att ta hjälp av andra. På sociala medier finns det exempelvis grupper där man kan söka testläsare och det finns gott om professionella lektörer som kan hjälpa till. Men det finns ett par saker man bör tänka på och här är mina erfarenheter.
Till att börja med behöver du som skriver odla din egen förmåga att tro på ditt egna, inre öga för vad som fungerar. Det gör du bäst genom att läsa mycket. Du är din första och bästa kritiker. I slutänden måste du vara den som fäller domen över din text, även om du fått input från “vanliga” läsare eller lektörer.
Sedan behöver du vikta den feedback du får. Testläsare i all ära, men kom ihåg att det finns lika många preferenser som läsare. Det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Ta en titt på alla recensioner som ges på ljudbokstjänsterna. Där finns det visserligen gott om troll som bara vill sänka en bok för att de kan göra det anonymt, men läser man några recensioner så är det uppenbart att vissa verkligen inte gillar spänning och andra älskar feelgood.
Därför ska du använda testläsare rätt. Se deras input för en allmän input, precis som du skulle göra med recensioner av din färdiga text. Recensioner kan man se som att de ger en bra fingervisning om hur bra en bok är. Glöm dock inte att recensenter har sina preferenser och utgör inte heller någon absolut sanning.
Att använda en lektörstjänst är ett professionellt sätt att få bra input till din text. Kom ihåg att lektörer finns det väldigt många av, och långtifrån alla är tillräckligt erfarna för att ge dig det du behöver. Det kan kosta mycket pengar, men är det rätt lektör är det väl spenderade kronor.
Jag har inte jobbat med lektörer i mina böcker, så min erfarenhet är begränsad till vad jag hört av andra – men jag har haft redaktörer för mina böcker som i de allra flesta fall har varit väldigt bra. Med ett undantag, och det var några år sedan nu. Den redaktören var välvillig, men hade inte tillräckligt med erfarenhet. Tyvärr räcker det inte med en utbildning, även redaktörer / lektörer måste få erfarenhet för att bli riktigt bra.
Återigen kommer jag tillbaka till vikten av att själv förstå vad som fungerar och inte. Det är kunskap som du dock inte kan läsa dig till, du måste skriva och skriva och skriva ännu mer. Sedan låta vila, läsa, redigera, och läsa igen. Plus att du måste läsa vad alla andra skriver.
Där tror jag många som skriver missar en viktig poäng. Jag ser det nästan dagligen, folk som bestämt sig för att skriva en bok och blir förvånade när den inte blir en bästsäljare. Det är tyvärr inte så det fungerar. För att bli duktig måste man göra många misstag och lära sig hantverket från grunden.
I mitt fall hade jag tur att ha en fantastisk mentor i form av fantastiska Diane Karlstrom. Hon lärde mig, och lär mig fortfarande, mängder. Att skaffa sig en mentor är bättre än både testläsare och lektörer, men väldigt mycket svårare.
Gillade du inlägget? Missa inte kommande – skriv upp dig på min e-postlista: