Det var många som uppskattade att jag delade med mig av mina erfarenheter vad det gäller marknadsföring för författare, så jag fortsätter lite till. Jag börjar med att utveckla det tips jag avslutade med.
Inlägget innehåller en affiliatelänk från One.com. Alla åsikter är mina egna.
Bygg en e-postlista
Att ha en gedigen e-postlista med dina läsares e-postadresser är ett toppenbra sätt att hålla kontakt med dem. Då kan du nå ut med nyheter om nästa bok, när du är på en bokmässa och signerar eller något kul som händer kring ditt författarliv.
Det är dock allt annat än enkelt att bygga en bra lista, och du får dessutom inte gör det hur som helst – det finns trots allt integritetslagar som reglerar hur du får lagra personuppgifter. Därför får du inte hålla på att lägga in adresser själv, du måste ha samtycke. Det bästa sättet att få det är att erbjuda möjligheten för alla att själva skriva upp sig på nyheter.
Som det här formuläret jag använder för min e-postlista:
Vilket för oss in på nästa punkt.
Hemsidan
Att ha en egen hemsida tror jag många författare antingen glömmer eller inte ser som så viktigt. Inget kunde vara mer felaktigt. Det räcker inte att ha konton på sociala medier, du behöver din egen annonsplats. Se på det som din reklamtavla på internet. Lite som att ha en egen tomt som du kan bygga vad du vill på och inte behöva vara hänvisad till andras tomter för att sätta upp reklam.
Utmaningen med sociala medier är att där riskerar ditt budskap att drunkna i bruset. På din hemsida är allt ljus på dig. Där har du nyheter, ett digitalt skyltfönster med dina böcker (se mina på förstasidan), en butik för att sälja signerade böcker, information om vem du är, en möjlighet att samla in e-postadresser, och så vidare.
Jag har en bakgrund inom IT, men jag tror inte det är några problem för vem som helst att skapa en proffsig hemsida idag – mycket tack vare de webbhotell som finns. Jag använder One.com, som har vad de kallar för en enklicks-installation av WordPress, vilket det nästan är. Det går väldigt enkelt. Sedan får man jobba lite på innehållet och lägga till lite bra tillägg (som Jetpack exempelvis).
Vill du ha rabatt på One.com så kan du använda min personliga länk – då får både du och jag 120 SEK i rabatt. Observera att jag inte tipsar om One.com för att få rabatt, jag använder dem för alla mina hemsidor för att jag tycker de fungerar väldigt bra.
Nätverka och ta hjälp av andra författare
Ännu ett av alla marknadsföringstips som man inte kan underskatta. Dina författarkollegor sitter i samma båt som du, så varför inte hjälpas åt. Jag har haft stor hjälp av att nätverka och ta hjälp av kollegorna.
Inte minst hjälper det att tipsa om varandras böcker, som jag nyligen gjorde i mitt inlägg om böcker för hängmattan.
När jag stått på mässor har man alltid andra författare på bokborden i närheten. Lär dig innan mässan öppnar vilka böcker de har och berätta om dina. Ett stort antal gånger har jag skickat besökare till de andra borden när de inte varit intresserade av mina gånger. Exempelvis nu senast på Eurocon var det någon som bara läste fantasy, dem kunde jag skicka till grannbordet.
Kort sagt, prata med andra författare och fråga hur du kan hjälpa dem – de allra flesta kommer återgälda din hjälp.
Boken på restaurangen
Ett enkelt, men väldigt effektivt knep. Ta med din bok överallt. Till restaurangen, på tåget, i väntan på bussen, på besök hos vänner, i väntrummet på vårdcentralen. Överallt där du kan synas med din bok är gratis marknadsföring som inte kostar dig mer än ansträngningen att bära runt på boken. Läs den, lägg den på ett bord medan du gör något annat – och lämna till och med kvar den. Eller ge bort den till första bästa som frågar om den är bra.
Det kan kännas lite konstigt att bära runt på och läsa sin egen bok – men jag lovar. Det fungerar. Jag har till och med fått sålt både boken jag burit runt på och några till vid samma tillfälle. Vilket för oss in på det sista tipset för den här gången:
Lär dig prata om din bok
Du är den främste experten på din bok. Visa det och gör det med passion. Du måste kunna få vem du än berättar för om boken att känna att det där är en person som verkligen älskar sin bok. Om du älskar den och visar det, då är chansen mycket större att alla andra tror att de skulle kunna gilla den.
Kommer du ihåg tipset från förra artikeln kring marknadsföring som rörde Jantelagen? När du pratar om din bok så får du ta ut svängarna som du vill, men en sak ska du absolut inte göra. Förminska inte dig själv, berätta istället om vilken grym författare du är.
Hoppas du har nytta av de här tipsen. Kommentera gärna och lämna egna tips för alla andra som behöver marknadsföringstips som författare.