Det här är berättelsen om hur figuren Berra Bäver reste hela vägen från ett teknikmöte för många år sedan till barnbokshyllor i höstas.
Jag älskade att läsa som barn och har tillbringat många timmar under täcket med ficklampa. Jag var också en av få som gillade uppsatsskrivandet på gymnasiet. Men jag gillade också datorer och programmering och den kreativa processen i att skriva kod, så det blev mitt yrkesval. Arbetet som IT-konsult är stimulerande och varierande och man träffar många människor och företagskulturer, men vissa fenomen och beteenden kan vara irriterande.
Vid en av konsultbolagets teknik-presentationer skulle jag visa upp vad jag nyss lärt mig om att skapa interaktiva presentationer med ”Pages” (nymodigheter då…). Född ur lite frustration över situationer som skavt genom åren skapades Berra Bäver under en helg i huvudsyfte att roa mina kollegor – och visa tekniken i Pages. Bilderna ritades av min då tonåriga dotter.
Med åren jobbade jag mer i ledande roller och blev uppmärksam på hur folk och verksamheter beter sig och varför. 2022 letade jag fram boken om Berra Bäver och började bearbeta den. Jag har alltid beundrat de där julkalendrarna som lyckas roa flera generationer genom att ha en berättelse på flera plan. Mitt mål var alltså en högläsningsbok som skulle vara rolig för barn och vuxna. Det visade sig att nästan alla vuxna som provläste kunde relatera till innehållet och skrattade eller led med Berra. Så jag började bearbeta den för att passa barn bättre.
Som tur är fanns det flera i min närhet som kunde hjälpa till med processen. Det behövdes flera bilder och dottern engagerades igen och ritade nya bilder. Jag skickade ett tidigt utkast till en barnboksförfattar-bekant och fick tipset att göra en kapitelbok av den. Min syster som har erfarenhet av textbearbetning, korrekturläste och gav mig en radda bockar i kanten i flera omgångar. (Jag lärde mig bland annat att kommateringsreglerna ändrats sedan jag gick i grundskolan!!!) Det blev en del darlings som strök med, men några vägrade jag att släppa.
Provtryck beställdes. För att testa om den tänkta ”lämplig-åldern” var rätt skickade jag runt provexemplar med ett frågeformulär till föräldrar med barn i åldrar 3-12 år. Det var ett bra drag som gav mig mycket värdefull feedback. En 7-åring gav det kortfattade men uttömmande omdömet: – Den är för kort!
Boken fick förklarande kompletteringar och jag skrev ett fylligare slut. Några trådar som jag missat att knyta ihop fixades och jag bytte ut några kvarglömda ”vuxen-grejer” till saker som barn lättare kunde relatera till. Det svåraste på resan har varit balansen mellan att släppa på stoltheten och våga lyssna på kritik och att stå fast vid mina ursprungliga tankar och idéer.
Den 27 november kom den ut på eget förlag. Att ge ut på eget förlag var ett tidigt beslut för att jag ville behålla kontrollen. På köpet fick jag lära mig väldigt mycket om hur en bok formges och allt som behövs för att den ska kunna släppas, men det är en annan historia.
Resultatet – Berra Bäver får ett uppdrag – blev en 34-sidig kapitelbok med många bilder, som berättar om byggarbäverns krokiga väg mot målet med många konstiga hinder på vägen. Förutom att den är menad att roa barn och vuxna, väcker den tankar och diskussion kring frågor som hur det känns att komma till nya platser med okända sociala regler och vikten av att få vänner och att komma in i gruppen. Den uppmuntrar också till att leta efter lösningar i stället för att fastna i problem.
Om jag väckt din nyfikenhet finns jag, förlaget Kakadu och Berra Bäver på sociala plattformar.
Hemsida: http://www.kakadu.se/berra-baver
Instagram: https://www.instagram.com/baverberra
https://www.instagram.com/kakaduforlag
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/kakadu-forlag
https://www.linkedin.com/in/karin-gyulai-783a112
Facebook: https://www.facebook.com/baverberra
Boken (tryckt och ebok med röst) finns att köpa på Adlibris, Bokus och förlagets hemsida.