Idag gästbloggar författare Eva-Lena Lindqvist på magnuscarling.com. Eva-Lena är sjuksköterska sedan många år och har skrivit faktaboken Fragement av anhörigskap. Här berättar hon om sin skrivresa.
Att läsa är fantastiskt! Att få sjunka ner i en välskriven och spännande roman eller fördjupa sig i en intressant faktabok är oerhört viktigt för mig.
Har alltid gillat att läsa och läsa och läsa. Började skriva 2008, fick ihop ett manus och skickade in.
Det blev refuserat.
Men bara det att få ihop ett manus var roligt. Karaktärerna får ett eget liv och gör lite som de vill, ja det är spännande och roligt! Det ligger tre och ett halvt manus på en hårddisk någonstans.
Det finns många olika sorters böcker och genrer att skriva och läsa. Den genre jag arbetar med är att skriva läromedel för förlag och jag har också gett ut en faktabok på hybridförlag.
De läromedel jag har skrivit är riktade mot Vård- och omsorgsprogrammet på gymnasie- och vuxenutbildning och har då en tydlig målgrupp.
Att skriva för ett förlag har många fördelar, förlaget vill nå ut och har en tydlig strategi för att nå kunderna, i det här fallet skolor och elever som läser utbildningen. Jag som författare kan ägna mig åt att skriva och åt att arbeta tätt ihop med en redaktör. Manuset går i många vändor mellan redaktör och författare.
Man kan ju tänka att det är jobbigt att få tillbaka från redaktören, men för mig är det spännande och utmanande. Jag tar inget personligt eftersom redaktörens arbete är att hitta saker att förbättra, förtydliga eller flytta om stycken och ibland ta bort. Man kan säga att redaktören hjälper till att ”förädla” texten. Det vill säga en vass och kunnig redaktör ser manuset på en mer övergripande nivå samtidigt som redaktören också ser detaljerna. Men det är jag som författare som får acceptera/inte acceptera förslag och göra förändringar. Och texten blir så mycket bättre. Författaren står för faktainnehållet och alla justeringar och redaktören förädlar.
Min skrivhistoria.
Utgångsläge: Faktakunskap om ämnet, arbetat som sjuksköterska i 20 år, de sista tio åren med specialistkompetens inom vård av äldre. Arbetat som demensvårdsutvecklare. Det är viktigt att hänga med i utvecklingen, läsa in fakta och aktuell forskning och inte komma med gammal skåpmat och allmänt tyckande.
Viktiga arbetsredskap: Ordbok, synonymordbok, faktaböcker, aktuell forskning, dator, bra skor eftersom jag står upp när jag skriver.
Min första bok: Vård och omsorg vid demenssjukdom.
Hade fått telefonnummer till en redaktör på förlaget. Ringde och berättade om mig och min bakgrund. Redaktören blev intresserad.
Steg 1: Jag skrev en tydlig och detaljerad synopsis, likande en innehållsförteckning med underrubriker.
Steg 2: Skickade till redaktören.
Steg 3: Fick återkoppling om att det var ett mycket utförlig synopsis. Vi kom överens om att jag skulle skicka in tre kapitel för att se om det var intressant för förlaget. De tre kapitlen hade jag arbetat noggrant med. Skrivit, justerat, läst, skrivit om justerat igen och så vidare tills jag inte kunde göra mer. Då skickade jag in kapitlen.
Steg 4: Redaktören kom med förslag på förändringar/förbättringar och jag arbetade vidare med manus och skickade in igen.
Steg 5: Förlaget nappade i juli-2014 och vi skrev avtal och satte en tidsgräns när manuset skulle skickas in.
Steg 6: Jag arbetade med manus i nästan fem månader och skickade in. Man kan ju tro att då är jobbet klart! Nej, det är inte klart, det är då arbetet börjar!
Steg 7: Manuset går i många vändor mellan redaktör och författare. Manuset förbättras hela tiden. Sedan granskas det också av andra med kunskap i ämnet. Efter det nya rundor mellan redaktör och författare.
Steg 8: Vård och omsorg vid demenssjukdom kom ut i november 2015.
Efter det har det blivit två till Äldres hälsa och livskvalitet kom ut december 2016. Gerontologi och geriatrik kom ut mars 2021.
Min skrivlust och nyfikenhet fortsatte och jag började utforska ämnet om anhöriga, närstående, anhörigbörda och anhörigskap.
Gjorde en tydlig synopsis och arbetade efter den.
Gjorde research genom att läsa in mig på aktuell forskning, faktaböcker, gjorde många intervjuer med anhöriga i olika åldrar, polis, socialpedagog, fd. chef inom socialt arbete och en forskare. Sammanställde sedan detta och skrev enligt planeringen. Arbetade med manuset i många omgångar. Anlitade en lektör och fick bra återkoppling, justerade efter det. Undersökte vilka förlag som skulle kunna vara aktuella och skickade manus till sju förlag. Men manuset refuserades.
Kollade upp olika hybridförlag och hittade ett hybridförlag. Fick napp och fick en lektör som läste manus en gång. Jag justerade efter det och boken Fragment av anhörigskap kom ut i mars 2023.
Och då kom det nya för mig … marknadsföring och hitta målgrupp. Det var och är inte lätt, verkligen inte alls enkelt!
Har varit med på P4väst, köpt plats på nyhetsbrev med flera kanaler som riktar sig mot målgruppen, varit ute på marknader för att sälja, föreläst på bibliotek, varit med på blogg med många följare.
Det är ett helt annorlunda att ge ut på hybridförlag gentemot att ge ut på ett förlag. Hybridutgivning betalar man för och boken blev snygg och fint formgiven med teckensnitt och allt. Jag är mkt nöjd med det. Men det är svårt att nå ut och sälja boken.
Skrivlusten har inte tagit slut, det kliar fortfarande i fingrarna!
Läs mer om Eva-Lena och hennes böcker:
Fragment av anhörigskap – Whip Media Shop
Gerontologi och geriatrik, elevbok | Hem (gleerups.se)
Eva-Lena Lindqvist — Författarförmedling (forfattarformedling.se)
Eva-Lena Lindqvist