Min bild av författare innan jag själv blev utgiven var att författaren skriver sina böcker, redigerar och skickar in. Sedan är det avkoppling på verandan medan man drömmer fram nya berättelser. Riktigt så är det ju inte – här är mina tankar och upplevelser av författarlivet.
2021 gavs min första bok i pappersformat ut. Innan dess hade jag tillsammans med fantastiska Diane Karlstrom fått publicerat John Romeo-böckerna. Tack vare Diane hade jag fått en del inblick i vad författarlivet innebär, och efter publiceringen av Svart Kod kom ännu fler insikter.
Efter att jag fått min idé eller plockat upp en gammal så tar det ungefär fem månader för mig att skriva en bok. En månad för att arbeta fram ett ganska omfattande synopsis och sedan fyra till fem månader att skriva själva manuset.
Nu skriver jag inte på heltid, så att producera mina böcker är något som sker på sena kvällar. Jag har fördelen att vara väldigt disciplinerad, så när jag väl börjat så matar jag på med boken. Varje dag, sju dagar i veckan, till dess att texten är klar. Undantag finns förstås, men ungefär så ser processen ut. Sedan är det dags för redigering. Brödtexten tar kanske tre månader och sedan en dryg månad för att redigera klart.
Utöver tiden det tar att skriva själva böckerna är det mycket som ska fixas med för en modern författare. Väldigt mycket handlar om marknadsföring. Dels är det att vara med på mässor och marknader, vilket absolut tar en hel del tid. Inte enbart i att vara med på mässan, utan också förbereda inför mässan. Ofta tar jag chansen att hålla ett föredrag och det måste också förberedas, vilket tar en del tid.
Andra aktiviteter handlar om att vara med i poddar (se exempel på några jag varit med i på den här sidan), intervjuas, fotograferas och hålla föredrag (utanför mässorna). Därtill ska man inte underskatta det jobb som behöver läggas ner på bokföring och administration.
Dessutom är en bok inte färdig så fort den är antagen av förlaget. Då kommer redaktörens synpunkter, man ska diskutera omslag och ljudboksinläsare, kontrollera korrläsningen och sedan även granska sättningen. När boken väl åker till tryckeriet har man som författare läst den fler gånger än man kommer ihåg.
Nu tycker jag att allt det här är roligt (minus administrationen kanske och bokföringen), men det är en hel del aktiviteter som sker utanför själva skrivandet. Jag tror det rätta sättet att förhålla sig till allt annat bortom skrivandet är att se det som en del av författarlivet och sedan inse att producera färdiga böcker är ett maratonlopp.
En del författare säger att de tycker de här delarna är jobbiga och det har jag all respekt för. Många vill bara skriva, men tyvärr tror jag den tiden är förbi (om den ens har funnits). Konkurrensen är stenhård och om man inte vill skriva annat än för sin egen skrivbordslåda så behöver man vara med på allt det här andra.
Vad har du för tankar om författarlivet?
Gillade du det här inlägget? Skriv gärna upp dig på min e-postlista så missar du inte fler inlägg. Utskick varje fredag.