Ett tema i mina böcker Svart Kod och Svart Storm är det sårbara digitala samhället. Vi har kopplat upp mängder av prylar till ett gemensamt nätverk och fler enheter kopplas hela tiden upp. De senaste åren har vi sett många exempel på hur sårbart det digitala samhället är, när det plötsligt inte går att betala eller göra bankärenden.
Allt som har med ekonomiska transaktioner är förstås uppenbart sårbart. Kan vi inte handla får vi svårt att leva som vanligt. Förr var angrepp mot det ekonomiska systemet det som ansågs mest besvärligt eller farligt för ett samhälle.
Numera har vi kopplat upp så många andra prylar att angrepp mot digital infrastruktur och uppkopplade enheter kan vara en fara för mänskligt liv. Om livsuppehållande utrustning på en intensivvårdsavdelning blir angripet kan människor dö. Samma sak om alla trafikljus helt plötsligt skulle börja visa grönt, eller om radarsystemen på flygplan eller fartyg skulle sluta fungera.
Utvecklingen går dessutom med en rasande takt. Allt som kan kopplas upp kommer att kopplas upp. Ta en titt runt omkring ditt eget hem. Vi är alla olika mycket uppkopplade, men här är några exempel på prylar som kopplar upp sig mot internet:
- Robotgräsklippare
- Luftvärmepumpar
- Tvättmaskiner
- Lampor
- Ljudsystem
- Larm
- Lås
- Klockor
- Smarta assistenter
- Övervakningskameror
Ovanstående är bara några få exempel och det är svårt att tänka sig en pryl som inte kommer bli uppkopplad i framtiden om den inte redan är det.
Ett problem med alla dessa prylar som ansluts till lokala nätverk eller direkt till internet är att de väldigt sällan är designade med säkerhet i fokus. De ska vara lätta att använda och komma igång med, vilket gör att säkerheten kommer i andra hand.
Vanligtvis kommer många av enheterna med lösenord och användarnamn som sällan byts av den som ansluter dem. Byter man det förinställda lösenordet så sker det i de flesta fall bara en gång. Det är ingenting som byts senare och många gånger är det dessutom väldigt enkla lösenord.
För en angripare som känner till förinställda lösenord (bara att kolla upp på internet) så är det lätt att ansluta till de här prylarna. Det går dessutom att upptäcka sårbarheter enkelt via särskilda tjänster på nätet och i slutänden är varenda uppkopplad pryl föremål för potentiella attacker.
Tror du att företag är bättre på att sköta det här än vad vi i hemmamiljö är så kan det vara så i många fall – men långt ifrån alla.
Den stora utmaning är helt enkelt mängden uppkopplade enheter multiplicerat med antalet potentiella sätt att ta över enheterna. Det gör att vårt digitala samhälle blir ännu mer sårbart och kommer så förbli under överskådlig tid. Det krävs en ännu större fundamental förändring i hur vi ser på digital infrastruktur innan vi får en varaktig, robust säkerhet.
Delta gärna i diskussionen via kommentarsfältet och låt mig veta vad du tror om det digitala sårbara samhället.