Vi är alla människor och författare är inte annorlunda än andra – vi gör också misstag och ibland kan misstagen rentav stjälpa en hel bok, och kanske till och med en hel karaktär. Jag har skrivit elva böcker och har lärt mig en del av den resan. Här är mina tankar om de fem största misstagen som författare gör. Jag har även några förslag på hur du kan undvika misstagen.
Vänta inte på inspiration
En del tror att författande handlar om att bli inspirerad och sedan sätta sig ner och skriva med någon sorts gudomlig vägledning (eller handledning). Så är inte fallet. Författande är transpiration, inte inspiration. Inspirerad kan du bli i början när du funderar över nästa story, men sedan är det hårt arbete som väntar. Sätt dig ner, kavla upp ärmarna, ta bort alla distraktioner och ge dig inte förrän orden börjar flöda. I början kan det vara svårt, men tro mig – om du hårdnackat ger dig tusan på att det där är din skrivstund så kommer orden komma.
Skriva inte utan plan, plott eller synopsis
Det finns de författare, som Stephen King, som hävdar att de kan skriva en hel berättelse utifrån en enda frågeställning. Jag tror det är få som verkligen klarar av det (och kan göra det bra). King kanske kan, eller så har han bara lyckats peta ihop historien i huvudet först. Men att börja skriva utan att ha en plan, en plott eller ett synopsis – kalla det vad du vill – är att gilla omskrivningar. För det blir svårt att skriva en sammanhängande historia om du inte har ett synopsis. I mitt fall skriver jag väldigt omfattande synopsis, minst 20 A4 och ofta mer än så. Det gör att när jag väl börjar skriva är det bara att mata på.
Var inte perfektionist
Perfektionister får troligen aldrig ur sig en färdig bok. Tvätta texten, redigera den, gå igenom, men för guds skull släpp iväg den när det är dags. När det är dags är olika för alla, men en text är aldrig perfekt. Det finns inte en enda bok i världen som är 100% perfekt, och det vore väldigt konstigt om det hade varit så. Då hade det inte varit konst. Dock är det en konst att våga släppa iväg sin text, men det är en annan sak.
Ta emot feedback
Att inte ta emot feedback gör att du aldrig kan förbättras. Lyssna på vad dina läsare säger, och ändra dig om du tror att det är rätt. Man ska förstås inte vara hårdnackat okänslig för kritik, men det är en balansgång. Dock finns det alltid lärdomar att göra så lyssna på vad andra säger och låt det sjunka in. Feedback är bra.
Känn din målgrupp
Vem skriver du för egentligen? Att tro att det går att skriva en berättelse som passar alla människor på jorden är som att tro att alla gillar jordgubbar och glass. Alla gillar lika lite samma sorts berättelser som att de skulle gilla samma sorts berättelser. Du har en målgrupp, lär känna den och skriv dina berättelser efter hur du tror att de skulle passa målgruppen.
Missa nu inte kommande tips av den här sorten – skriv upp dig på mitt nyhetsbrev redan idag!