Jag har funderat rätt länge på SVT’s inslag om hybridförlagen och har än så länge inte tänkt klart. Helt klart var det ett mycket vinklat program och det går att ifrågasätta i princip allt som hävdas i programmet. Men jag tänkte inte kommentera det i sin helhet – ännu. Jag tänkte istället ta upp en annan sak som många tycks glömma bort – och det har att göra med berättandets historia.
Anledningen till att det över huvud taget finns förlag är att det finns författare. Förlagen i sig är en relativt ny företeelse. De första förlagen kan spåras till sent 1400-tal, medan författare funnits åtminstone sedan Platon och Aristoteles. Men, författare är bara (ännu) en form av berättare.
Berättare är den som berättar en historia, och berättat historier har vi människor gjort sedan vi satt runt lägereldarna och berättade om en lyckad jakt eller kamp mot fiender eller vad det nu kan ha varit. Redan då kan vi vara rätt övertygade om att det fanns de som var bättre på att berätta, någon var säkerligen duktig på att dramatisera sin historia och givetvis överdriva den. Storleken på lejonet som angrep blev säkert större för varje gång som berättelsen berättades.
Men tillbaka till författare och förlagen. Förlagen har givetvis en viktig roll i att förädla en berättelse som de antar för utgivning. Granska språk, dramaturgi, karaktärer, miljö och så vidare. Allt i syfte att berättelsen – manuset som ska bli en bok – ska sälja så bra som möjligt.
Här kommer den första delen av det jag vill ta upp. Att många tycks glömma bort att i slutänden kan förlag bara existera om de tjänar pengar. Alternativt får stöd av någon anledning, men det är det få förlag som får. Tjänar de inte pengar kan de inte betala löner, hyra och andra kostnader.
Inga företag kan överleva på sikt utan att tjäna pengar och de som äger företaget vill ha någon form av avkastning för att ha satsat pengar och kanske även tid i företaget.
Det i sig utgör andra halvan av vad jag vill få fram. Förlagen måste vara vinstdrivande, alltså satsar de helst på säkra kort och litteratur som bevisat genererar mer pengar. Nu är det långtifrån alla författare som lyckas skriva någonting som säljer väldigt bra, precis som i alla branscher. Det i sig betyder inte att författaren har skrivit någonting dåligt. Kvalitén kan förstås variera upp och ner, men i slutänden har någon suttit ner för att berätta en historia.
Precis som runt lägereldarna. Artikeln fortsätter efter bilden.
Vad vi inte ska glömma är att alla förlag behöver författare. Just nu finns det fler författare än vad marknaden kan klara av, eftersom i slutänden finns det inte fler läsare nu än vad det gjort förr. Antalet som läser kan säkert gå upp och ner, men läsandet har stark konkurrens av allt som finns på sociala medier till alla möjliga sorters datorspel. Lägg därtill mängden filmer och serier som strömmas över nätet.
Den lilla tid som människor har över efter att ha arbetat konkurrerar vi alla om och det blir inte lättare att nå igenom allt brus.
Många väljer därför noggrant vad de läser, lyssnar på, tittar på eller ägnar sig åt att uppleva. Där har de stora, väletablerade förlagen en fördel. De har lyckats skapa en bild av sig själva att det som ges ut på de förlagen alltid är av hög kvalité. Betyder det att de som får ut sina berättelser där skriver så mycket bättre än alla andra?
Jag kan inte svara på det eftersom konst är svårt att bedöma objektivt. Det jag dock kan svara på är att en sak är säker, det finns en enorm likriktning hos de stora förlagen. Det som ges ut mest är deckare och feelgood. Thriller, som jag skrivit en del av, säljer en del också, men spökhistorier som min bok De försvunna eller fantasy och sci-fi säljs det betydligt mindre av.
Där har hybridförlagen kommit in och erbjuder en möjlighet för smalare litteratur att nå sina läsare. Det innebär inte att man blir en bästsäljare, som en del verkar ha trott, och det innebär inte per automatik att man går med vinst.
Vad som dock är intressant, och som jag tror de stora drakarna borde vara intresserade av att fundera över, är att mängder av bra berättelser har nått nya läsare och hela bokmarknaden håller på att förändras.
Jag är helt övertygad om att författare kommer att finnas kvar imorgon, trots att jag också tror att AI kan skriva hela böcker. Jag är inte lika övertygad om att förlagen kommer finnas kvar – och de kommer definitivt inte finnas kvar i samma form som idag. Hur gärna elitistiska kulturchefer på en värdelös blaska pratar ner allt som inte ges ut av de förlag han anser ha läsvärda böcker så är en sak väldigt säker.
Inte ens kultureliten kan stoppa utvecklingen.