Vem skulle inte vilja prata med sina nära och kära som har gått bort? Jag tror de flesta skulle ge vad som helst för att få prata med någon som avlidit och som man verkligen saknar.
Nu håller kinesiska programmerare på att försöka göra just detta genom att använda sig av konstgjord intelligens – AI. Men är det verkligen en bra idé?
LÄS HÄR: Business insider om Griefbots
Tekniken har förstås fått ett namn; Griefbot. Tanken är att kunna mildra sorgen efter att någon har gått bort genom att den som sörjer ska kunna se, höra och prata med den som dött. Man åstadkommer det här genom att använda sig av den teknik som kallas Deep Fake, ett sätt att klona både röst och video från människor – oavsett om de lever eller inte.
Genom att kombinera Deep Fake med en AI som kan svara på frågor så hoppas programmerarna att en Griefbot ska kunna användas för att mildra sorg, något även terapeuter tror är möjligt.
Skeptikerna, vilka jag måste sälla mig till, vet att redan idag ”hallucinerar” en AI genom att hitta på sådant den inte kan svara på. Även om det blir allt färre fall där AI hallucinerar i takt med att den lär sig så kan det förstås gå väldigt snett.
Sedan kan man också fråga sig om de långsiktiga effekterna av att inte släppa de som gått bort. Om en Griefbot används för att temporärt mildra sorg kan det vara en sak, men om man behåller den och fortsätter prata med ”de döda” – vad händer då?
En sak som är viktig i sorgearbetet är att kunna gå vidare, men jag ser en tydlig risk att en Griefbot drar ut på sorgen. Dessutom kommer många lura sig själva, eftersom det trots allt är en maskin de pratar med.
Att en Griefbot också skulle kunna användas av bedragare är självklart och vi lär se fall där döda människor hör av sig till sina levande släktingar, kanske med uppdrag att avslöja var det gömda arvet finns … bara man får en liten summa pengar.
Vad tycker du om Griefbots?