Nu för tiden är väldigt många människor ständigt uppkopplade och det har i många fall gått så långt att vi inte längre tänker på en tid då vi inte var uppkopplade mot nätet hela tiden. I vår del av världen har extremt stor andel en egen mobiltelefon och uppskattningen är att ungefär hälften av världen totalt sett har internetuppkoppling på ett eller annat sätt.
I Sverige har 99% av befolkningen en egen mobiltelefon och det är totalt 92% som har en smart mobiltelefon. Det framgår inte helt av sidan i länken, men jag tror undersökningen är baserad på vuxna människor och givetvis har inte de minsta barnen en egen mobil.
Likväl är vårt uppkopplade liv ständigt där. Det plingar av notiser i mobilerna, vi använder dem för att söka efter information, göra bankärenden, låsa upp våra hem eller boxarna vi beställt varor till, starta värmen i bilen, söka efter närmaste väg till bästa restaurangen och så vidare.
Tillgången till all världens information och digitala tjänster är mer eller mindre omedelbar. Det är en klockren dopamingenerator vi har i våra nävar, som ger direkt tillfredsställelse och det är superenkelt att ständigt ha telefonen tillgänglig. Bara det finns el förstås.
Men, är det här bra för oss? Vad händer den dag ingenting längre fungerar, utslaget av ett cyberanfall eller ett supervirus? Vi litar mer och mer på de digitala tjänsternas tillförlitlighet och gör oss beroende av att kunskaperna går att slå upp. Antingen genom att vi frågar en smart assistent eller gör en sökning själva.
I mina böcker Svart Kod och Svart Storm lever huvudpersonen Carl Leonard frivilligt nedkopplad. Han vill inte längre ha med det digitala samhället att göra. Delvis beror det på att han brände ut sig på att jobba för hårt. Risken för att människor ska bränna ut sig av det ständiga informationsflödet och möjligheten att jobba hela tiden, är påtaglig.
När de digitala tjänsterna inte längre fungerar går det till exempel inte att använda betaltjänster. Det har nyligen hänt ett par livsmedelskedjor. Kunderna kunde helt enkelt inte handla mat eller andra varor i de här butikerna, helt enkelt för att det inte gick att ta betalt.
Kontanter blir alltmer sällsynt och möjligheten att betala med sedlar och mynt finns inte överallt. Dessutom är det enkelt för oss alla att göra ett enkelt tankeexperiment. Kan du göra sådant som våra förfäder såg som självklart? Göra upp en lägereld tror man kanske att alla kan, men en enkel sökning visar att det finns 2,3 miljoner sidor som på ett eller annat sätt förklarar hur man gör upp en eld och vad man ska tänka på. De sidorna finns där av en anledning och jag tror det är långtifrån alla som klarar av att göra upp en eld säkert utan att första använda internet för att se hur man gör.
Fler sådana här grundläggande kunskaper håller på att försvinna. Som att baka bra bröd från grunden. Eller att läsa en bok. Läsningen och därigenom även läsförståelsen minskar bland unga. Inte heller föräldrar läser lika mycket för sina barn, det är enklare att sätta en surfplatta i nävarna på ungarna.
Förutom att det är tragiskt går grundläggande kunskaper förlorade, bit för bit. Slutar det digitala samhället att fungera kommer vi inte veta särskilt mycket.
Så varför inte testa på det här? Lev nedkopplat ett tag, du behöver inte vara uppkopplad ständigt. Varför inte läsa en bok?