Vi lever i spännande tider. Bokbranschen är under ständig förändring och jag tror personligen att det kommer att hända väldigt mycket den närmaste tiden.
Går vi tillbaka bara ett par decennier så har bokbranschen nästan inte utvecklats alls sedan Gutenberg revolutionerade bokbranschen. Några få förlag dominerade marknaden, några få författare var stjärnor och det var extremt svårt för många att bli utgiven.
Sedan kom hybridförlagen och egenutgivartjänsterna och förändrade allt. Plötsligt hade de stora förlagen inte ensamrätt på marknaden, även om de fortfarande dominerar. Här är vi idag, men mycket händer hela tiden. Det har aldrig varit lättare att ge ut en bok och det har aldrig funnits så många författare.
Samtidigt är läsarna ungefär lika många, eller kanske färre, medan de som lyssnar har blivit många fler. Vad en bok är har omdefinierats och kommer troligen definieras om flera gånger. Men ett stort skifte har påbörjats och de stora förlagen är utmanade.
Det här tycker jag är bara bra. För oss författare är det stora fördelar att det finns fler förlag som behöver slåss om författarna. I slutänden existerar förlagen endast därför att det finns författare. I framtiden kommer det bli ännu tydligare.
Innan jag går in på framtiden måste jag prata om det så kallade nålsögat hos de traditionella förlagen. Det finns en uppfattning om att nålsögat enbart handlar om kvalité och att det är bara de bästa berättelserna som tar sig igenom.
Det stämmer inte. De berättelser som tar sig igenom är de som förlagen tror säljer. Allt handlar om sälj idag och det är få av de stora förlagen som satsar på smalare litteratur. Ta bara fantasy som ett exempel, som många förlag inte har velat ta i över huvud taget. Mindre förlag, hybrid såväl som traditionella, har gett sig på fantasy och lyckats väldigt väl.
Nålsögat kommer dock ha mindre och mindre betydelse. Nya tjänster kommer utvecklas och jag tror faktiskt att förlagens betydelse kommer att minska alternativt förändras. Redan idag är det fullt möjligt att ge ut en bok med hög kvalité genom att använda sig av en tjänst eller själv sy ihop ett paket. Den största utmaningen idag är marknadsföringen och den kommer att fortsätta vara svår, men här kommer AI in.
Det är idag utan tvekan väldigt mycket enklare att nå ut med hjälp av AI. AI kan skriva en marknadsföringsplan åt dig, skriva en strategi för hur du optimerar din webbplats, skriva dina tal för dina presentationer och så vidare.
Förr eller senare blir allt det här ett sätt att ännu snabbare få ut bra berättelser och under en tid tror jag konkurrensen kommer att bli ännu tuffare. Sedan kommer allt förändras en gång till och det kommer ske någon form av naturlig upprensning.
Givetvis är det svårt att veta exakt hur det kommer att bli, men en sak kan vi vara säkra på. Bokbranschen kommer förändras och det kommer gå fortare än många tror. Snart har vi fler AI-upplästa ljudböcker än inlästa av traditionella inläsare och prislappen kommer gå ner. Jag tror också vi kommer få se fler tjänster på marknaden som erbjuder att konsumera böcker som tjänst, oavsett form.
Vad tror du om bokbranschens framtid?
