Jag har skrivit många berättelser under många år. Tio av dem har fått bokkontrakt och en elfte är inskickad. Alla har de titlar som jag är väldigt nöjd med, och här tänkte jag berätta hur titlarna kommit till.
Ibland har jag arbetsnamn på mina berättelser, men oftast har jag titeln klar från start. Om vi tittar på mina titlar på de tio böcker som antagits så ser det ut så här, i kronologisk ordning:
Konstnären
Korsfäst
Dahlias Hjul
Det enda som krävs
Svart Kod
Svart Storm
Svart Värld
De försvunna
Monster
Skogsmannen
Ser du något mönster? Med undantag för en bok (Det enda som krävs) så är titlarna korta och konkreta. Själv är jag rätt nöjd med titlarna, och det finns trots allt en tanke bakom de här titlarna.
Den första tanken jag har med en titel är att den ska väcka nyfikenhet. Det tycker jag alla mina titlar gör. Sedan ska de förstås handla om själva berättelsen och faktiskt berätta någonting, något litet, om vad det är för berättelse. Det gör de också, samtidigt som de inte avslöjar särskilt mycket.
Titlar är viktiga för en berättelse och jag vet att många kämpar med det. Jag brukar gå väldigt mycket på magkänslan – känns titeln rätt så är den troligen rätt. Känns den fel så pröva med en annan titel.
En del författare jobbar med längre meningar och det fungerar också. Det viktiga är att det blir en titel som känns rätt för berättelsen. I min bok Det enda som krävs där titeln är lite längre så valde jag den titeln eftersom den passade perfekt med handlingen. I boken får en polisman uppleva vad det är som är det enda som krävs för att han ska bryta mot lagen.
Vad tycker du om titlar? Väcker mina titlar din nyfikenhet? Är det viktigt med titlar? Vore roligt att höra vad Du tycker.
Gillade du inlägget? Missa inte kommande – prenumerera på mina inlägg så får du en summering av de senaste inläggen i inkorgen varje fredag morgon.