Författare skriver inte bara böcker, vi är gärna ute och besöker alla som vill lyssna på oss. Ett författarbesök kan se ut på olika sätt och här tänkte jag lista dels vad författaren kan tänka på inför besöket, vad biblioteket eller skolan eller företaget som bjuder in kan tänka på, och inte minst vad fördelarna är med att ha ett författarbesök.
Fördelar med författarbesök
Om vi börjar med fördelarna med ett författarbesök så finns det rätt många fördelar. En del är mindre kända och en del uppenbara.
Men till att börja med är en av de stora fördelarna att man främjar läsning och litteraturen. Författarbesöket blir en stund där ni kan fokusera på vad en bra bok ger, vad författaren vill förmedla, hur det går till och så vidare. Det gör faktiskt att besökarna blir inspirerade att läsa mer.
Vad det gäller att inspirera så kan ett besök av en författare också inspirera fler att skriva. Alla har en historia inom sig och det är inget övernaturligt med författandet. Det är ett hantverk som alla andra och det går att lära sig.
Andra fördelar är att få besökare till ditt bibliotek eller ditt företag. Skolan har ju de besökare de har, med närvaroplikt, men du skapar incitament för fler att besöka din plats. Författare som är duktiga på att föreläsa drar publik, så enkelt är det. Sist när jag var ute på ett författarbesök och pratade om både mina böcker, AI och säkerhet så var det fullsatt – och det var fantastiskt roligt.
Sedan går det också att faktiskt utbilda publiken. Författare som skriver om specialämnen är oftast (men inte alltid) väldigt duktig i det de skriver om. Många deckarförfattare har nästan doktorerat i kriminologi (och en del har faktiskt gjort det). För min del är det IT och säkerhet (med fokus på AI) som är mina specialkunskaper som jag väver in i mina föreläsningar. Jag har exempelvis alltid säkerhetstips i mina presentationer, lite som en bonus på slutet.
Att planera ett författarbesök
Egentligen krävs inte så mycket för att planera besöket. Tänk bara igenom vad du och ditt företag eller bibliotek eller skola vill ha ut av författaren. Det går absolut att lämna till författaren att planera innehållet helt och hållet, många författare är vana vid att prata inför olika sorters besök. Jag har gjort båda delarna, men det blir nästan alltid bäst utväxling när beställaren är tydlig med vad man vill ha.
Sedan är det förstås bra att tänka igenom de praktiska detaljerna. Hur många besökare har ni tänkt er, är det bara interna eller externa, eller blandat? Fungerar lokalen, har ni mikrofon och högtalare, hur är möjligheterna att visa bilder och så vidare… Tänk också på marknadsföringen, hur lockar ni besökare om det inte är er egen personal eller elever?
Tänk också igenom om ni vill servera något och om ni vill göra det innan, under eller efter besöket. Vatten till författaren under tiden han eller hon pratar är alltid välkommet.
Glöm inte heller att diskutera ersättningen till författaren. Det finns riktlinjer hos Författarcentrum, men glöm inte att ersättning för resa och eventuell logi kan tillkomma. Det är därför bra om ni har klart allt innan ni spikar datum.
Marknadsföringen
Författaren får gärna, och i de flesta fall tror jag författaren vill, hjälpa till att marknadsföra besöket. Har ni någon som kan skapa en plansch eller lite bilder så ger det större genomslag. Allra störst genomslag får ni om ni kan spela in en liten video.
Sprid sedan information så mycket det går i sociala medier. Gärna i de grupper som finns för folk som bor i närheten. Sök på sociala medier så hittar du mängder av sådana grupper, och gå gärna lite utanför just den närmaste orten.
Det kan vara en fördel att vara ute i god tid och sprida info med allt tätare intervaller ju närmare ni kommer själva besöket.
Under besöket
Under själva besöket är det författaren som sköter det mesta, men det är bra om du eller någon av dina kollegor kan vara redo med lite praktisk hjälp. Ni får gärna introducera författaren innan föreläsningen börjar.
Beroende på hur författaren vill ha det så kan det vara läge att ha en mikrofon redo som publiken kan skicka runt för att ställa frågor. Alla författare är olika, men en del gillar att ha en dialog under själva föreläsningen. Jag brukar ha det, om det inte är flera hundra personer närvarande – då går det inte. Men i grupper upp till femtio besökare kan det vara väldigt trevligt att hålla igång dialogen under tiden jag pratar. Frågor kommer många gånger spontant under föreläsningarna och då är det kul att kunna fånga upp dem.
Tänk dock på tiden. Författaren kan säkert stanna kvar längre, men det är viktigt att besökarna känner att de får ut så mycket som möjligt under den tid de tänkt vara där. Ni kan gemensamt komma fram till vad som fungerar bäst.
Till sist – författarbesök är som sagt en trevlig upplevelse och ger mycket för alla som deltar. Vill ni boka mig för författarbesök går det utmärkt att göra via antingen Författarcentrum eller BTJ:
Författarcentrum – Magnus Carling
Gillade du inlägget? Missa inte kommande – skriv upp dig på min e-postlista (och glöm inte kolla skräpposten ifall bekräftelsemailet hamnat där):