Ok, du är författare. Du kanske har fått ditt första förlagskontrakt. Vad händer nu? Hur säljer du slut första upplagan? Hur kan du sälja 1000 böcker? Eller vänta nu, är det inte förlaget som ska sälja böckerna och du skriva dem? Nja, det finns många svar på den frågan – häng med och se hur jag fick se 1000 böcker sålda.
Till att börja med – förlagen gör en hel del. Beroende på förlag kan det vara väldigt mycket och ibland väldigt mycket. Det handlar om allt från att annonsera, skicka recensionsexemplar till recensenter, skapa event, kontakta bokhandlare och bokmässor för att exponera boken och så vidare. Men det räcker inte, tyvärr. Böckerna behöver säljas av dig som författare.
Då handlar det inte bara om att närvara på event och bokmarknader. Det är förvisso en stor del, och ju fler du kan närvara på desto fler böcker säljer du. Med tanke på hur många nya böcker som kommer ut nu för tiden så är det långt ifrån självklart att dina böcker kommer att sälja sig själva. Det är dessutom långt ifrån att förlaget lyckas sälja dem.
Det ska också sägas. Ju större förlag och ju större ekonomiska muskler som förlaget har, desto mer troligt är det att förlagets insatser lyckas. Men de mindre förlagen har en fördel som de stora inte har, de är mer benägna att satsa på böcker som inte går i mainstream eller bästsäljare-träsket. Därigenom kan de hitta riktiga pärlor som blir bästsäljare.
Nu är utmaningen att antalet läsare har inte blivit fler trots antalet böcker. Snarare tvärtom. Människor läser allt färre böcker, även om det ibland finns positiva nyheter där trenden åtminstone tillfälligt vänder. Sedan har vi lyssnandet på ljudböcker som också urholkat pappersbokens andel av marknaden.
Så tillbaka till hur ska du då göra för att nå igenom och lyckas sälja de där första 1000 böckerna?
Börja med att inse för de allra flesta är det här ett maratonlopp. Det sker inte första månaden och troligen inte heller första året. För en del tar det många år, men tålamod är din bästa vän. Det gäller att inte ge upp och framför allt inte tystna. Om du slutar sälja din bok så kommer du aldrig nå tusen sålda böcker.
Kom också ihåg att läsarna köper inte bara boken. De köper en upplevelse och framför allt – hur konstigt det än kan låta – de köper boken för att den är skriven av dig. Även om du inte har skrivit en självbiografi så är det ditt varumärke som i slutänden säljer boken. Har du skrivit någonting som alla vill läsa kommer du behöva en mindre insats för att sälja nästa bok. Du står för din boks kvalité.
Det här har fungerat för min del. Alla älskar inte mina böcker, det syns inte minst på taffliga kommentarer från anonyma personer på ljudbokstjänsterna (och för övrigt Storytel och ni andra, sluta låta folk ha anonyma kommentarer, låt alla stå för det de tycker med sina namn). Men de allra flesta gillar dem och rätt många älskar drivet, mysteriet, äventyret och känslan i dem. De är skrivna med min passion för mina ämnen och det syns. Läsarna vill veta mer om mina huvudpersoner och veta vad som händer med dem.
I slutänden är det dina läsare som är dina bästa vänner i din färd mot att sälja många böcker. De är dina ambassadörer, de som kan berätta för andra att din bok var riktigt bra. Uppskatta därför dina läsare. Jag gör det något enormt och talar om för varje läsare jag möter att jag verkligen uppskattar att de läst boken och att de berättar vad de tycker.
Något av det allra bästa med författarskapet är just mötena med alla fantastiska människor. Det finns de som muttrar något ohörbart och inte vill prata, men sånt är livet. De flesta vill verkligen prata böcker, skrivande, författarskap och inte minst böckerna huvudämne – oavsett om det är cybersäkerhet eller spöken.
Till sist handlar det om att vara din boks främsta förespråkare. Du måste älska den (även om du läst den tjugo gånger i publiceringsprocessen) och du måste visa hur mycket du älskar din berättelse. I alla möten, i alla texter du skriver. Var inte rädd för att stå ut och rentav skryta om vilken fantastisk berättelse det är. Det finns förstås gränser för allt, du vill inte bli en Karlsson-på-taket. Men var stolt över vad du har åstadkommit och ge järnet.
Gillade du inlägget? Missa inte kommande – skriv upp dig på min e-postlista.