I mina kontakter med mina författarkollegor har jag insett att det är väldigt många som inte har en egen hemsida. Alla har sina skäl, men i det här inlägget berättar jag varför det är så otroligt bra att ha en egen hemsida.
Delar av det här inlägget har tidigare publicerats i mina marknadsföringstips för författare.
Att ha en egen hemsida tror jag många författare antingen glömmer eller inte ser som så viktigt. Inget kunde vara mer felaktigt. Det räcker inte att ha konton på sociala medier, du behöver din egen annonsplats. Se på det som din reklamtavla på internet. Lite som att ha en egen tomt som du kan bygga vad du vill på och inte behöva vara hänvisad till andras tomter för att sätta upp reklam.
Utmaningen med sociala medier är att där riskerar ditt budskap att drunkna i bruset. På din hemsida är allt ljus på dig. Där har du nyheter, ett digitalt skyltfönster med dina böcker (se mina på förstasidan), en butik för att sälja signerade böcker, information om vem du är, en möjlighet att samla in e-postadresser, och så vidare.
Jag har en bakgrund inom IT, men jag tror inte det är några problem för vem som helst att skapa en proffsig hemsida idag – mycket tack vare de webbhotell som finns. Jag använder One.com, som har vad de kallar för en enklicks-installation av WordPress, vilket det nästan är. Det går väldigt enkelt. Sedan får man jobba lite på innehållet och lägga till lite bra tillägg (som Jetpack exempelvis).
Vill du ha rabatt på One.com så kan du använda min personliga länk – då får både du och jag 120 SEK i rabatt. Observera att jag inte tipsar om One.com för att få rabatt, jag använder dem för alla mina hemsidor för att jag tycker de fungerar väldigt bra. Det finns många andra webbhotell, så ta en titt på
Dock ska man inte skaffa en egen hemsida om man inte har tid att underhålla den. Det tar tid, men jag lovar – det är det värt. Har du inte tiden att hålla den relevant kan en egen hemsida motverka syftet, då kommer besökarna som landar där undra om du som författare ens är aktiv. Din hemsida måste reflektera ditt författarliv.
För att ge lite exempel på hur bra författarhemsidor kan se ut så kommer jag lista några nedan (efter e-postformuläret).
Gillade du det här inlägget? Missa inte kommande – skriv upp dig på min e-postlista: