Bedrägerier som utförs med hjälp av avancerad AI blir allt vanligare och kommer öka markant. De är tyvärr väldigt svåra att avslöja, eftersom det faktiskt kan både se ut och låta som om någon du känner ringer upp dig i ett vanligt telefonsamtal eller videosamtal.
Tekniken som används kallas Deepfake, och med Deepfake kopieras en röst och även en tredimensionell bild. Det räcker med under 30 sekunder när någon pratar för att kunna kopiera rösten. Med video är det lite annorlunda, där kan det behövas mer material – men å andra sidan kan publika bilder användas.
Exempelvis skulle en farmors barnbarns röst kunna kopieras och sedan ringer bedragaren upp farmodern. Bedragaren låter som barnbarnet när han säger att han behöver pengar. Kanske för att betala biljetter hem eftersom han låtsas ha problem med sitt betalkort. Eller så behöver han pengar till borgen eftersom han (oskyldigt förstås) hamnar i häktet.
Låter det som något otroligt? Det har redan hänt – särskilt det senaste exemplet hände en farmor i USA.
Vill du se ett exempel på hur väl tekniken fungerar, så ta en titt på Youtubern ctrl-shift-face när han klippt in Jim Carrey i The Shining.
Så hur skyddar man sig om både ser ut och låter som ens nära och kära när en bedragare ringer? Man vill ju hjälpa sin familj. Särskilt om de är utsatta på något sätt.
När jag är ute och föreläser har jag länge haft med ett av de få sätt som finns att skydda sig mot det här. Nu har även Stöldskyddsföreningen börjat informera om det här sättet, och det är superbra att de går ut. Med informationen.
Sättet både jag och de informerar om är att använda sig av ett kodord. Det måste förstås vara hemligt och någonting som bara du och dina nära och kära känner till. Ni måste förstås komma överens innan någon blir utsatt – så ta en stund redan idag och fundera ut ett kodord som ni sedan memorerar. Skriv inte ner det någonstans.
Behöver ni hjälp att komma på ett bra kodord så har Stöldskyddsföreningen faktiskt tagit fram en kodordsgenerator – den hittar du här. Dock är det lite ironiskt att de uppmuntrar till att dela kodordet via e-post (som i grund och botten är okrypterat). Dela inte kodordet via några elektroniska medier, ta det när ni ses fysiskt – du kan ju faktiskt inte längre veta att den du pratar med i telefon faktiskt är rätt person.
Såvida ni inte har det här kodordet…
Gillar du mina säkerhetstips så skriv upp dig på min e-postlista. Då missar du inga tips – utskick varje fredag morgon.