I dagarna har det debatterats flitigt kring hybridförlag och i kölvattnet av den diskussionen har jag också plockat upp ett par diskussioner på sociala medier om vem som kan kalla sig författare. Utan att ge mig in i just de här specifika debatterna så kom jag att fundera på själva bokbranschen. Den håller trots allt på att förändras i grunden och här ger jag min syn på var jag tror branschen är på väg.
Den tid då det bara var de stora förlagsdrakarna som publicerade böcker är förbi. Det är åtminstone en sak alla kan vara överens om. Nu har hybridförlag och såväl små- som medelstora förlag etablerat sig och antalet böcker som kommer ut på marknaden är idag fler än någonsin.
Lägg då till ljudböckerna, som växer i popularitet och som dessutom lyckats få folk som inte läst böcker på länge att börja lyssna på spännande berättelser såväl som intressanta och viktiga faktaböcker eller biografier. Utbudet är helt enkelt enormt även där.
Vad som har hänt är att genom de små- och medelstora förlagens försorg såväl som med hjälp av hybridförlagen så har förutsättningarna för de stora förlagen förändrats. Under relativt lång tid gavs det ut i princip samma typ av böcker och de stora trenderna styrde (det gör de till viss del fortfarande), men numera är det trots allt inte bara deckare och feelgood som kommer ut.
Bland det stora utbud som finns att köpa och lyssna på nu så hittar läsarna allt från fantasy, skräck, science-fiction och teknothrillers till ännu fler deckare och feelgood-berättelser. De stora vinnarna på att bokbranschen förändras är förstås läsarna – även om det i likhet med TV- och filmbranschen kan vara svårt att hitta guldkornen. Som läsare behöver man dock aldrig oroa sig för att inte hitta någonting att läsa eller lyssna på. Utbudet är återigen enormt.
Jag tror inte heller att utbudet kommer minska utan jag förutspår en ökning av antalet böcker. Flera författare är precis som jag väldigt produktiva och kommer upp i att få ur sig flera böcker per år – med väldigt god kvalité dessutom.
Samtidigt möjliggör AI att ljudboksproduktionen kommer gå väldigt mycket snabbare och dessutom bli billigare. Även en bokproduktion kommer kunna bli billigare tack vare automatiserad korrläsning och design av omslag av en AI.
Dock tror jag att ersättningsnivåer kan komma att minska. Jag har många gånger sett diskussioner online om priset på ljudbokstjänsterna, där ett par hundralappar (plus/minus några tjugor) verkar vara en magisk gräns. Med fler böcker på marknaden kommer ersättningsnivåerna troligen att minska, om vi inte får se ännu fler läsare. Det kan dock bli möjligt att nå nya marknader på andra språk snabbare tack vare AI.
Är det här då en dålig eller bra utveckling? Det beror på skulle jag säga. Delvis beror det på om de berättelser som kommer ut är tillräckligt bra för att inte få läsare och lyssnare att börja misstro marknaden. Dels beror det på hur konkurrensen från andra medier ser ut. Datorspel såväl som TV och film konkurrerar också om människors fritid – och snart kommer nästa generation av virtuella verkligheter.
Det sistnämnda är extra intressant utifrån vad AI kommer att kunna erbjuda för en bok. Tänk dig att du kan koppla upp dig virtuellt och få uppleva valfri bok. Kanske din egen innan du skickar in den till förlaget … Jag är inte helt säker på att det nödvändigtvis är något bra.
Till sist, det enda vi verkligen kan vara säkra på är att ingenting varar för evigt.
Vad har du för tankar om var bokbranschen är på väg?
Gillar du det här inlägget? Skriv upp dig på min e-postlista för att inte missa kommande inlägg – utskick varje fredag.